2012. október 20., szombat

Közéleti fórum Pásztón

Október 19-én, 17:00 órakor  a Teleki László Városi Könyvtárban csordultig telt nagytermet (mintegy 70-80 fő) és a helyi sajtó részéről a megszokott közönyt hozta az a fórum, melynek meghívott előadója ifj. Hegedűs Loránt volt.

A rendezvény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Kürti Zoltán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökségi tagjának felszólalásával folytatódott. Kürti elmondta: Pásztón csak úgy lehet az 1956 forradalomra és szabadságharcra emlékezni, hogy a helyi halálraítélt mártírok - Alapi László és Geczkó István -, a megvert és megalázott pásztóiak emlékét felidézik. A tavaly áprilisában elfogadott Nemzeti Hitvallásból idézett, mely szerint ,,a mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki", hozzátéve, hogy akkor magyarázza már meg valaki, miért a szovjet megszállók emlékműve van közszemlére téve a város központjában? Kürti szerint a helyzet egyre kilátástalanabb Pásztón is, a közelmúltban is munkahelyek szűntek meg, a közbiztonság helyzete romlik, míg az országosan beharangozott elszámoltatások elmaradtak. Az egykori kommunisták kiemelt nyugdíjat kapnak, az állambiztonsági múlt, az ügynöklisták feltárása nem történt meg, a diktatúra működtetői - Központi Bizottság tagok, MSZMP káderek - nem hogy nem lettek eltiltva a közéleti szerepvállalástól, hanem vezető tisztségeket töltenek be a mai napig.

Bottyán Zoltán, a Magyarok Világszövetsége elnökségi tagja felszólalásában jelezte, nem ért egyet az előtte szóló azon kijelentésével, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Bottyán kifejtette, hogy az irányvonallal nincs gond, de újra közösségeket kell szervezni, melyet Pásztón a Szent László Magyarságtudományi Akadémia kihelyezett tagozatával  jövő tavasszal megkezdenek. Bottyán felszólalásában megemlítette,hogy Pásztó polgármestere tavaly levelet írt a budapesti orosz nagykövetnek, melyben ígéretet tett "a hazánkat felszabadító" (sic) szovjet katonák exhumálására, az emlékmű méltó körülmények közötti átköltöztetésére. Bottyán kifejtette, hogy a levélre nem érkezett válasz, de némi bizakodásra adhat okot, hogy időközben személyi változások történtek a követségen, illetve szóbeli ígéretet kaptak a pásztói szovjet emlékmű ügyének újragondolására. Bottyán ezt követően részletesen elemezte mai kilátástalansághoz vezető okokat, hogy a II. világháborúban nem csak a német náci diktatúra és a szovjet bolsevizmus, hanem egy másik - nem kevésbé veszélyes - ideológia, a churchilli liberális kapitalizmus is harcot folytatott. Bottyán beszédében 1956-hoz érve felidézte a Sallay Éva másodikos gimnazistával történteket, akinek a járási kapitányság előtt egy visszapattanó lövedék életre szóló sérülést okozott, de Schleicher Máriát a Nemzeti dal elszavalásáért szó szerint feketére verték. A Magyarok Világszövetsége elnökségi tagja végezetül elmondta, hogy kezdeményezni fogják az érintettek hozzátartozóinál, a kortársaknál, hogy a rendelkezésre álló dokumentumokat, fényképeket, azok másolatát tegyék közkinccsé, hogy majd azokat a helyi gimnázium melletti hirdetőfelületen bárki meg tudja tekinteni.

Időközben megérkezett a 76 éves pásztói Kelemen Karcsi bácsi, akit a megjelentek hangos vastapssal köszöntöttek. Kelemen 1956 decemberében társaival (Alapi Lászlóval, Geczkó Istvánnal, Kiss Antallal és Tóth Miklóssal) megszervezte azt az akciót, mely során a Pásztó és Szurdokpüspöki közt lévő vasúti hidat  (a deportálások megakadályozásának céljából) felrobbantották. Bár a robbantásban közvetlenül nem vett részt, 1957. áprilisában robbanóanyag erőszakos eltulajdonításának gyanújával, illetve fegyver rejtegetése miatt őrizetbe vették, a Budapesti Katonai Bíróság 1957. május 6-án 15 év börtönbüntetésre ítélte.

A folytatásban Hoffmann Pál, a pásztói Jobbik elnöke a helyi közadakozásból épült Margit kórház közelmúltban bezárt belgyógyászati osztályát említette, ami ellen a helyi Jobbik tiltakozott. Hoffmann emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy a pásztói fideszesek a szülészet és a gyermekorvosi szakrendelés visszaállítását ígérték, de helyette egy újabb osztályt zártak be. A helyi Jobbik vezetője a rendezvényt népszerűsítő plakáton is olvasható "tankok helyett bankok" szlogenre utalva kifejtette, mai sanyargatásunkat a hatalom a devizahiteleket kiközvetítő, az embereket a kamatrabszolgaságba döntő, népsanyargató bankokkal hajtja végre.

A nap fő előadója, ifj. Hegedűs Loránt előtt feleségét, Hegedűsné Kovács Enikőt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét köszöntötték a szervezők egy csokor virággal. Hegedűsné idén februárban meghívott vendége volt annak a pásztói fórumnak, melyen a kommunizmus áldozataira emlékeztek. Mostani beszédében a hazug kormányzati propagandára utalva kifejtette, felháborító tartja, hogy a Fidesz kormány gazdasági szabadságharcot emleget akkor, mikor szolgamódra hajtják végre az IMF utasításait, az értékes magyar földet pedig minden hangzatos ígéret ellenére sem akarják megvédeni. Hegedűsné elmondta, a Dunántúl tekintélyes része már nem magyar tulajdonban van.

Az est fénypontjaként Ifj. Hegedűs Lóránt tartotta meg beszédét, melyet videofelvétel formájában rövidesen közzéteszünk. A rendezvény zárásaként Tokár Zsolt egri borász pásztói mártírokkal illusztrált címkéjű vörösborát adták át ifj. Hegedűs Lorántnak a szervezők, végül közösen elénekelték a szózatot.
Gárdisták. A rendezvényt az Új Magyar Gárda 10-12 tagja biztosította.
Hegedűsné Kovács Enikő, az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság jobbikos tagjánál a polgármester helyett a helyi emberek lobbiztak
Ifj. Hegedűs Lóránt és a Jobbik IT fiatal leányzója
Kelemen Karcsi bácsinak gratulál és köszöni meg az 56-ban tanúsított bátorságát a gárdista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése