2012. november 26., hétfő

Szentlászlón járt a HVIM: horvát–magyar összefogás

November 24-én tartotta a Horvát Tiszta Szabadság Párt (HČSP) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) közös megemlékezését Szentlászlón.
A helyi horvát és magyar lakosság meghatottan fogadta a falun végigvonuló hazafiakat, akik közösen emlékeztek Szentlászló elestére.
A magyar hazafiak egy nagy busszal, és három személyautóval érkeztek a Szentlászlóra, míg horvát bajtársaink egy kis, illetve nagy busszal, így összességében közel kétszáz hazafi vett részt a megemlékezésen.
Az önkormányzat rendezvényén felszólalt Bocka Szilvia polgármester asszony, Mihalik István akit a háborúban a horvátok csak "Horthynak" hívtak, a horvát hadsereg nyugalmazott tábornoka, Szentlászló katonai parancsnoka, az eszéki védelmi harcok egyik irányítója és Kocsis László, a szentlászlói katonai védelem al-parancsnoka. A helyi általános iskola diákjai horvát, illetve magyar nyelven szavaltak megemlékező verseket.


A HČSP és a HVIM közös megemlékezésén felszólalt Frano Čirko a párt ifjúsági tagozatának vezetője, Josip Miljak a párt elnöke, magyar részről pedig Toroczkai László a HVIM alapítója, Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő, és Dér Zsolt, aki 21 évesen önként jelentkezett a horvát nemzeti gárdába, hogy - többek között - Szentlászlóért harcoljon. Minden felszólaló egyetértett abban, hogy Szentlászló a háborúnak egy olyan szimbóluma, ami összeköti a horvát és a magyar nemzetet.


A megemlékezés után Szentlászló vezetői nemcsak vendégül látták a hazafiakat, de Bocka Szilvia polgármester asszony kért egy hatvannégy vármegyés mozgalmi zászlót, melyet Toroczkai László örömmel nyújtott át a hős kelet-szlavóniai falu első emberének. Mostantól az egyik legvitézebb magyar településen is ott lobog a HVIM zászlaja.

Mihalik „Horthy” István a megemlékezés után átkalauzolta a hazafiakat a vukovári hősi temetőbe, ahol rövid beszámolót tartott arról, hogy milyen pusztítást vittek véghez a csetnikek. A legfiatalabb áldozat hat hónapos, a legidősebb pedig százkét éves volt, akiket örök nyugalomra helyeztek a temetőben.

Végezetül ellátogattunk az ovcsarai emlékhelyhez is, ahol a csetnikek több száz magyart és horvátot mészároltak le bestiális módon. A jugoszlávok koncentrációs táborokat alakítottak ki mezőgazdasági telepeken, ahol civileket és harcosokat egyaránt kínoztak és végeztek ki. Az ovcsarai emlékhelyet zágrábi művészek alakították ki, így minden egyes momentum szimbólumként jelenik meg, mely az itt kivégzettekre utal.

A magyar állam példát vehetne a horvátok hozzáállásáról, hiszen ahol csak lehet emlékműveket, vagy egész emlékparkokat állítanak a háborúban elesett harcosok és civilek emlékének.
Az idei megemlékezés csak egy állomása egy hosszútávú együttműködésnek, mely ismét erős szövetségbe fogja kovácsolni népeinket!
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akikkel együtt lehettem 2012. november 24-én a horvátországi Szentlászlón, ahol az 1991-es honvédő háború horvát és magyar hőseire emlékeztünk. Életem egyik legszebb napja lett ez a nap, mert láthattam az örömtől könnyezni a szentlászlói idős asszonyokat, amikor a Horvát Tiszta Szabadság Párt (HČSP) és a magyar Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjaival közösen, horvát és magyar zászlók alatt, együtt bevonultunk Szentlászlóra.
Mindenekelőtt szeretném megköszönni Szentlászló polgármesterének, Bocka Szilvia asszonynak, Kocsis Lászlónak, a szentlászlói katonai védelem parancsnokának és Mihalik Istvánnak, a horvát hadsereg nyugalmazott tábornokának, hogy vendégül láttak minket. Szeretném megköszönni tovább Frano Čirko-nak, a HČSP ifjúsági vezetőjének a kezdeményezést és a kiváló ötletet, amelynek köszönhetően sor kerülhetett erre az eseményre. Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni mindazoknak a horvátoknak és magyaroknak, akik eljöttek a megemlékezésre.
Továbbvisszük Zrínyi Miklós örökségét, és hirdetjük a magyar-horvát testvériséget. Ahogy egykor a török, majd a szerb soviniszta hódítók ellen is össze tudtunk fogni, úgy kell a jövőben együtt küzdenie a függetlenségéért a szabad Horvátországnak és Magyarországnak a globalizálódó világban és azon belül az egyes tagállamok szuverenitását egyre inkább korlátozó Európai Unióban is. Javaslom ezért, hogy Frano Čirko ötletéből teremtsünk hagyományt, és minden év novemberében rendezzünk közös felvonulást (Kórógyról indulva, a szerb Palacsán keresztül Szentlászlóra, mintegy 5 kilométeres útvonalon), amellyel tisztelgünk Szentlászló és a környék hős védői előtt, valamint hirdetjük a horvát-magyar szövetséget.
Nyilvánvalóan az ellenséges titkosszolgálatok dolgozni fognak azon, hogy ezt a horvát-magyar szövetséget megbontsák, de nekünk nem kell velük törődni. Elég, ha a szentlászlói hősök példamutatására gondolunk.

Toroczkai László
(Szent Korona Rádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése