2009. szeptember 10., csütörtök

Bajnai - Ficó találkozó Szécsényben

Bajnai-Fico találkozóra Szécsényben került sor Szeptember 10-én, amire tüntetést szerveztek a helyi vármegyések.


15:05 Hiába zsúfolódtak fel a járdára a Turul-szobortól átvonuló vármegyések és Jobbikosok, a rendőrség elkezdte igazoltatni őket. Érdekes módon csak annak az adatait kérik el, akin vármegyés póló van.

Közben a rendőrség felszólította a Turul-szobortól átvonuló tüntetőket, hogy hagyják el a járdát, és oszoljanak, különben kényszerítő eszközöket fognak bevetni. Hiába mondták ki a szervezők a Turul-szobornál, hogy a rendezvényük véget ért, a rendőrség most annak a rendezvénynek a szervezőit akarja felelősségre vonni a városháza előtti járdán ácsorgásért. A városháza előtti teret egyébként ellepték az emberek, mert a parkolóban körbekordonozott több száz tiltakozó is megunta a ketrecet és a téren sétálnak. A forgalom zavartalanul zajlik,, rendőrök terelik fel az embereket a járdára. 


15:00 Murányi Levente elmondta beszédét. Őt egyébként azért tartóztatták fel a rendőrök, mert átvizsgálták azt az autókonvojt amelyikkel érkezett. A beszéd végeztével a HVIM és Jobbik közös szervezésében megtartott tüntetés véget ért.


Mivel Fico megérkezett a városházára, a tüntetők oda vonultak transzparenseket tartva végig, amelyek közül több szlovák nyelvű, de van magyar is Nem, Nem, soha! Felirattal, illetve Sovinizmus – Kommunizmus.

A nagy transzparensekkel rövid időre megállították a vonulók a forgalmat, de a rendőrök tőlük szokatlan normális hangnemben megkérték a tüntetőket, hogy menjenek fel a járdára, aminek ők eleget is tettek.


Nagy számban képviselteti magát a sajtó.

14:05 Murányi leventét a rendőrség feltartóztatta, ezért nem érkezett meg a helyszínre.
A munkáspárt a városháza előtt tüntet, Thürmer Gyulával az élen.
A belvárosban, a Coop előtti parkolóban is szép számmal gyűltek össze nemtetszésüket kifejezni. A 3-400 fős tömeget kordonok és droidsorfal veszi körbe.

13:55 A tüntetők információi szerint Fico a balassagyarmati határátkelőnél jár. Szécsényben már több mint száz fő várja megérkezését... Kint van Zagyva Gyula, a HVIM elnöke is. Több gárdistát is látni a tiltakozók közt.
A HírTV közvetítőkocsija a helyszínen tartózkodik.


A rendőri készültség nagy, bár egyelőre még a kis utcákban, a háttérben bújnak meg. A tömegben és a környéken civil ruhás rendőrök sunyiskodnak, de a hazafiak már szagról megismerik őket.
Helikopter köröz a helyszín fölött, de készültségben van az izraeli vízágyú is, amely magánterületen, egy cég telephelyén parkol.


A most épp tótokat védő "magyar" rendőrség megrendelt két hókotrót is a városgazdálkodástól, feltehetően nagyobb havazásról tájékoztatta őket az NNI, az NBH vagy maga Draskovics Tibor.
A tüntetők közt jó a hangulat, több transzparenst is látni. Az empátia jegyében készült több tót nyelvű is, hogy a hívatlan vendégek is megértsék. A hangulatot zenével fokozák, pl. a Radical Hungary ismert számával a senkiházi szlovákokról...

13:05 A Nagylóc felőli bekötő úton is tüntetők gyülekeznek spontán. Szécsényben, az eredeti helyszínen már több, mint 100-an összegyűltek. Az előbbi kamerázós rendőrt, és csapatát visszavonták.

12:40 Körülbelül félszáz tüntető van jelenleg a helyszínen. A rendőrök folyamatosan kamerázzák őket, mire a tudósítóink le akarták őket fotózni, ami miatt a "rendőr" csapkodott a fényképezőgép felé, majd segítséget hívott az igazoltatáshoz.


11:55 A helyiek barátságosak és a rendőrökre na meg a cigányokra panaszkodnak. A belvárosi, ferde harangtoronyban nem engedték fel tudósítónkat, mondván, hogy az már foglalt. Valószínűleg megfigyelők, esetlegesen mesterlövészek helyezkednek el benne. Jobbikosok, Magyar Gárdisták is képviseltetik magukat, ám a tüntetők létszámát megbecsülni nehéz, mert sokan várost látogatni indultak.

10:10 A rendőrség a teljes arzenálját felvonultatta a körülbelül 25-30 hazafinak. Szécsény felett folyamatosan rendőrségi helikopter repked. A tüntetők közelében vízágyú, gránátvető-s nyitott dzsip, és természetesen rabomobil több tucat járőr autóval és több száz rohamrendőrrel megerősítve.


08:00 A szervezők a helyszínre érkeztek mintegy tucatnyian. A rendőri erők is velük párhuzamosan futnak be.


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Nógrád-Gömör tagszervezetének közleménye:

A HVIM Nógrád-Gömör tudomásul vette a rendőrség döntését. Nem vagyunk hajlandóak Skála áruházak, Tesco parkolók és nyilvános WC-k szomszédságában demonstrálni. Természetesen ahogy azt korábban ígértük, szeptember 10-én ott leszünk Szécsényben. Az új helyszín az 1935-ben a szécsényi országgyűlés emlékére állított Turul-szobor előtti tér, melyre 9:00-17:00-ig - a rendőrség által tudomásul vett - területfoglalási kérelem lett benyújtva. Az eredeti elképzeléseinket felülírva, szeptember 10-én nem fog senki beszédet mondani, de a tiltakozásunkhoz csatlakozott szervezetekkel (MÖM, Magyarok Világszövetsége, Trianon Társaság) csattanós és hangos választ készülünk adni a demokráciájukról prédikáló országrablóknak.
A HVIM felhívásához csatlakozva, a Jobbik is a szécsényi Turul-szobor előtti téren demonstrál szeptember 10-én. A rendezvényen a Magyarok Világszövetsége Nógrádi Szervezetének nevében Illés Rudolf fog felszólalni, majd 14:00-tól Murányi Levente, a Jobbik alelnöke kíván beszédet mondani. Nógrád megyében forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra lehet számítani. Reggel 6 órától este 6 óráig a rendőrség által meghatározott nyilvános helyeken vagy közterületeken igazoltathatják az ott tartózkodókat. A közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket lefoglalják. A tiltakozás főszervezőjeként, a HVIM tagjai már reggel 9:00-tól a helyszínen tartózkodva figyelnek a rendre, ezzel is kizárva minden esetleges provokációt a hatalom részéről.

Korábban írtuk:
A HVIM egy balassagyarmati tagja demonstrációt jelentett be a csütörtöki napra Szécsénybe, a sétálóutcára. 10:00-ra kellett bemennie a rendőrségre ,,egyeztetni", ahol azonban már kész tények elé lett állítva. A bejelentése 11:00-21:00-ig szólt volna, és Szécsény sétálóutcájára (Ady Endre út) lett beadva. Közölték vele, hogy az egész sétálóutca le lesz zárva (Szécsény város honlapján sem olvasható ezzel kapcsolatban semmi). Koncként olyan helyszíneket ajánlottak fel neki, melyet nem fogadhatott el, mert ott értelmetlenné válna bármiféle demonstráció a helyszín távolsága és milyensége miatt. A rendőrség kész oszlatásra is, amennyiben az eredetinek megfelelő demonstrációt szeretnék megtartatni. Az ügyről bővebb tájékoztatást később adunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése