2012. június 17., vasárnap

Palóc Vármegyések a Csókakői Horthy- szobor avatásán

Mind a gyarmatiak mind a salgótarjáni vármegyések is képviselték Nógrád megyét ezen a történelmi pillanaton. Egy hosszú autóút után örömmel és erővel töltötte el a szívünket, hogy a festői környezetben mi is részesei lehettünk a pillanatnak amikor egy újabb apró kis lépéssel közelebb kerültünk a becsületes és élhetőbb jövőhöz. Ahol helyén kezelik a vitézi tetteket és nem az ármányt és hazaárulást ünneplik.


Délelőtt 10 órától kezdődtek a programok: a Magyar Nemzeti Gárda, a HVIM, huszárok, hagyományőrzők, Fejér Szövetség és a Vértesalja Gyermekei együttesen vonultak fel a vár alatti térre a templomtól katonásan, fegyelmezetten, majd onnantól zenei, kulturális programok vették kezdetét állandó vásár mellett. A kezdetben csak 100-120 fős látogató jelent meg, de a 4 órakor kezdődő avatásra már több, mint ezerre duzzadt a létszám. 

A szoboravatón – mások mellett – beszédet mondott Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, aki kiemelte, hogy nem elég szobrot emelni Horthynak, hanem tovább kell vinni azt a politikát, amit ő folytatott, és nekünk is követelni kell a revíziót, zászlónkra kell tűzni a "nem, nem, soha" és "mindent vissza" jelszavakat. A HVIM felvállalta a harcot, és továbbvisszük Horthy revíziós politikáját - fejtette ki Toroczkai. 

Hegedűs Lóránt református lelkész ostorozta az egyházak vezetőit is, hogy Trianon alkalmából még a harangot sem merték meghúzni. Majd Kalló József csákberényi katolikus pap áldást mondott az egybegyűltekre. 

Molnár V. József szívbe markoló történeteit osztotta meg, amit a Gyimesekben szerzett, és amikkel alátámasztotta, hogy Horthy Miklós szakrális vezetője volt a magyarságnak, sőt, az összes népnek a Kárpát-medencében. Elmesélte, hogy találkozott olyan románnal, aki Horthy-bakája volt és királyként tisztelte a kormányzót. 

 Nekünk nógrádi hazafiaknak is erőt ad egy ilyen rendezvény, hogy építkezni kell bármilyen szembeszélben is. Meg lehet és meg is kell találni saját környezetünkben is az erre nyitott településeket akik mernek is tenni nem csak beszélni a megmaradásért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése