2012. január 29., vasárnap

Civitas Fortissima Emléktúra 2012

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom idén újra megrendezte a Legbátrabb Város emléktúrát.
  


A Legbátrabb Város címet (Civitas Fortissima) 2005-ben kapta meg Balassagyarmat. 1919. január 29-én, balassagyarmati vasutasok, polgárok és diákok fegyvert ragadtak és katonai segítséggel kiverték a városból, a megszálló cseh csapatokat, így Balassagyarmat Magyarország része maradt. Hősies tettükkel megakadályozták, hogy a nemzetrablók tovább csonkítsák a magyar hazát.
A túra a Balassagyarmati polgárokat megsegítő, Magyarnándorból menetelő magyar katonák egykori útvonalát követte. A zord időjárás és a rossz terepviszonyok ellenére a 18-20 km-es távot több mint száz lelkes hazafi teljesítette. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagszervezetein kívül, a túrán részt vettek a Kárpát Haza Őrei, Új Magyra Gárda,  Jobbik, Új Hajnal Rend tagjai is.
Magyarnándor vasútállomásáról indulva mintegy öt órányi gyaloglás után a csoport megérkezett Balassagyarmat Vármegyeházához, ahol Medvácz Lajos polgármester és Pulay László a Civitas Fortissima kör alelnöke, önkormányzati képviselő köszöntötte a túrázókat. Ezt követően Zagyva György Gyula parlamenti képviselő, a HVIM tiszteletbeli elnöke mondott beszédet.
Fotók:  Hupcsik László
A szervezők mindenkinek köszönik a részvételt. Jövőre találkozunk, ugyanekkor ugyanitt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése