2011. március 29., kedd

Isten éltessen Fejedelem!

2011. március 27-én, 9:00-kor egy busz gördült ki Eger városából, hogy II. Rákóczi Ferenc  születésének 335. évfordulójára a fejedelem szülőfalujában emlékezhessünk. A buszon a szervező egri és salgótarjáni vármegyéseken kívül az egri Jobbik, a Magyarok Világszövetsége és a Magyarok Szövetsége szintén egri tagjai foglaltak helyett.


Az utazás beszélgetéssel telt, mindösszesen Miskolc külvárosában volt egy rövid megálló, ahol egy helyi vármegyés csatlakozott a társasághoz. Aztán pontban 12:00-kor már Borsiban, a Rákóczi-kastély előtt bontottunk  zászlókat, köztük a Cum Deo Pro Patria et Libertate feliratút is, mint ahogy tették azt egykor Esze Tamásék is (a rendkívül impozáns szőttest, a tarjáni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola bocsátotta a  rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk nekik).
Kázmér István, az egyik helyi főszervező köszöntött minket, majd el is kezdte mintegy negyven perces rendkívül élvezetes tárlatvezetését. A kastély bejáratánál egy korábbi felújítási munkálatok adakozását megörökítő tábla található. Erről megtudhattuk, hogy Nógrád és Heves vármegye is 100-100 pengővel járult hozzá a kastély helyheállításához, míg például Somogy vármegye erre a célra 1000 pengőt ajánlott fel.
Hosszasan lehetne írni a kiállítás gazdag anyagáról, az elhangzott olykor szívet szorongató érdekességekről. Borsi egy olyan magyar település, ahová legalább egyszer minden hazafinak el kell utazni. Ami viszont rendkívül felháborító, hogy a szabadság szentjének kastélyát az enyészet fogai rágják, egy-két felújított belső termen kívül borzasztó állapotban található az épület, melyet maga a fejedelem is palotának nevezett "Vallomásában".
"Te istállóban születtél, én meg palotában...
Szüleid szegények, az enyémek fejedelmek..."
13:00 óra magasságában elindultunk a borsi kultúrházba, ahol már szépen gyülekeztek az emlékezők Megjelentek a tót titkosszolgálat emberei is, nagyszerűen álcázva magukat, nem kis derültséget okozva ezzel a csonkahoni hazafiaknak.
A kultúrházból kuruc lovasok felvezetésével, mintegy 1200-1500-an indultunk el gyalog. A helyieknek láthatóan nagyon tetszett a rengeteg történelmi zászló. Mi Rákóczi árpádsávos zászlaján,  a kurucok zöld lobogóját, és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zászlaját vittük magunkkal. A Magyarok Világszövetség egy fehér alapú, a szabadságharc 300. évfordulójára készült lobogóval, míg a jobbikosok árpádsávos zászlókkal, és a párt zászlajával tették meg a kastélyhoz vezető pár száz métert.

Az emelkedett programból is külön ki kell emelni Nagy Csaba egész délutános tárogató-játékát, a gyönyörűen elszavalt Reményik Sándor verset (Bordás Roland  mondta el az Eredj, ha tudsz c. művet), a különböző énekcsoportokat, valamint Raffay Ernő történész beszédét. Utóbbiról annyit, hogy bár nekünk nagyon tetszett, hasonló megnyilatkozásokat az Orbán kormány ideje alatt sem hallhatunk a köztelevízióból, nem volt politikailag korrekt, ahogy ezt ilyenkor szokták mondani.
A hivatalos rendezvény után hagyományőrzők eljátszották egy paraszt kiszabadítását a labancok karmaiból, volt közös fényképezkedés, nagy beszélgetések, előkerültek a boros kancsók is, s elhangzottak fogadalmak is.

A Magyarok Világszövetsége vállalta annak megszervezését, hogy a kastély egyik termét helyrehozza, melyben a helyszínen tett ígéretek alapján számíthat a többi szervezet segítségére, így természetesen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomra is.
Feltöltődve indultunk hazafelé, nagyon sajnáljuk azt a kis közjátékot a tót rendőrök részéről. Mi ezzel bővebben nem is kívánunk foglalkozni, a kassai konzulátusnak és a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának is eljuttattuk észrevételeinket. Balla Mihály (Fidesz) személyében nógrádi elnöke van a bizottságnak, minden bizonnyal mindent el fog követni, hogy a jövőben hasonló gyalázat ne fordulhasson elő törvénytisztelő magyarokkal sem a Felvidéken, sem máshol (természetesen ha tudomásunkra jut bármilyen információ Balla képviselő ez ügyben kifejtett munkájáról, azt közzétesszük az olvasóknak - a szerk.).

Ami biztos, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai 2012-ben is a borsi  Rákóczi-kastély udvarából fogják kiáltani a fejedelem születésének az évfordulóján: Vivát! Vivát! Vivát! Éljen a Nagyságos Fejedelem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése