2011. május 20., péntek

Szabadságot Gotovinának - hirdették magyarok, horvátok Gödöllőn

Közel kétszázan gyülekeztek a gödöllői királyi kastély parkerdejének kordon nélküli részén este hatkor, a meghirdetett időpontban, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében, hogy Ante Gotovina horvát tábornok hágai ítélete ellen tiltakozzanak. A kastély ekkora már javarészt elhagyatott, az uniós fejlesztési miniszterek már távoztak nem hivatalos csúcstalálkozójukról.


Gyülekeznek a demonstrálók

A horvát nép függetlenségének ügye a mi ügyünk is, hiszen a Szent Korona egyik országáról van szó. "Nagyon jó a kapcsolatunk a Hatvannégy Vármegyével, akik, mint nevük is jelzi, elismerik a horvát függetlenséget. A történelmi Magyarországnak (ezt horvátul Ugarskának hívják, a modern államot Madžarskának) ugyanis 72 vármegyéje volt" - válaszolta kérdésünkre Frano Čirko, a szélsőjobboldali HČSP (a Tiszta Horvát Jogpárt) ifjúsági szervezetének, a Mladežnek az elnöke. "Ante Pavelić programját akarjuk megvalósítani" - fejtette ki a három ifjúsági tagozatost kísérő testőr, Branko. Ante Pavelić a Független Horvát Állam (NDH) vezetője, a horvát Ustaše alapítója volt. Branko részt vett a szerbek elleni harcokban, több, háborús bűnöket is vizsgáló szerb bíróság keresi.

Mindenkit igazoltattak aki a rendezvényre érkezett

Gotovina volt az egyik irányítója a Horvátország nagy részét felszabadító Vihar (Oluja) hadműveletnek. Az Oluja sok szempontból kiemelkedő katonai akció volt. A horvát, a boszniai horvát és a bosnyák hadsereg 1995 nyarán összehangolt akcióba kezdett a hercegovinai fronton. Az ekkorra szövetségbe kovácsolt bosnyák és horvát haderő Nyugat-Hercegovinában előretőrve elérte Bosznia legnyugatibb csücskét, a helyi hadúr, a szerbekkel különalkut kötő Fikret Abdić Bihaćát.
Ezzel gyakorlatilag elvágták a Horvátországból de facto kiszakadt Krajinai Szerb Köztársaságot az utánpótlástól, a boszniai szerb államtól és közvetve Jugoszláviától. A nyári átkaroló hadművelet után a Krajina tarthatatlan maradt. Így, a horvát katonai akció kezdetekor a szerbek tömeges menekülésbe kezdtek - ehhez a horvát-bosnyák csapatok Boszniában három menekülési folyosót is nyitottak.
Az első felszólaló, Gyöngyösi Márton szerint Gotovina elítélése annak bizonyítéka, hogy a Nyugat újra cserben hagyott bennünket. "Az Oluja jogos önvédelem volt" - mondta. Szerinte az ítélet megintcsak bizonyítja, hogy Európa vagy nem érti a térség bonyolult viszonyrendszerét, vagy szándékosan destabilizálni akarja a régiót. "Gotovina nélkül nem létezne önálló Horvátország" - jelentette ki.

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi azt is kifogásolta, hogy Hágában "nemzetükért harcolókat ítélnek el", miközben "a milliók haláláért felelős George W. Bush és Tony Blair", vagy "a palesztin csecsemőket gyilkoló izraeliek" szabadok.
Gyöngyösit a nap legvisszafogottabb, egyben legérdekesebb szónoka követte. Juhász József a francia idegenlégióban, majd a horvátországi háborúban is Ante Gotovina mellett szolgált. Beszédében nemcsak a szépre emlékezik. Bár a 16 éves, Jugoszláviából csónakkal emigráló Gotovinát Kolombuszhoz hasonlította, nem titkolta el azt sem, hogy a légióból leszerelő későbbi tábornok börtönben is volt, vagy hogy a háború kitörésekor Dél-Amerikában képzett ki szélsőjobboldali félkatonai szervezeteket.

Juhász József

Arról is beszélt, hogy Gotovina vezette Matko Bobetko tábornokkal a horvát honvédő háború kudarccal végződő katonai akcióját, a Maslenica hadműveletet. Ő félsikernek ítéli az akciót. Gotovina sorsát szerinte az pecsételte meg, hogy 2000-ben, az akkor már két éve halott Tudjman elnök HDZ-jének bukása után ő is aláírta a szélsőjobbhoz közeli tábornokok levelét, amiben az új horvát kormányt bírálták. Szerinte a politikára nézve veszélyt jelentett egy népszerű tábornok, ezért is árulták el végül.
A helyzet persze nem ilyen fekete-fehér. A horvát politikai elitből egyedül talán Stipe Mesić akkori elnök állt ki egyértelműen Gotovina ellen, a kormányok, bár névleg együttműködtek a hágai törvényszékkel - ez az uniós csatlakozási tárgyalások feltétele is volt - valahogy sose találtak rá Gotovinára, akit végül a Kanári-szigeteken fogtak el a hatóságok.
A következő szónok, Zagyva György Gyula mindenesetre Juhász gondolatát vitte tovább. "A magyar és a horvát elit is hazaáruló. Pedig róluk mást gondoltunk" - kezdte beszédét. "Azért, hogy ebbe a rohadó Európai Unióba valamikor beléphessen, kiadta nemzeti hősét" - mondta. Aktualitásokra is kitért beszédében. Dominique Strauss-Kahnt "letartóztatták, de már szabadon engedték, pedig neki kéne a hágai törvényszék előtt felelni azért, amit az elmúlt évtizedekben művelt a gazdasággal!" Strauss-Kahnt egymillió dolláros óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték, a Nemzetközi Valutaalapot pedig 2007 óta irányítja.

Zagyva György Gyula

Zagyva arra is kitért, hogy miért ítélhették el egyáltalán Gotovinát, aki egy győztes háború hőse. Régebben "a vesztesek kerültek bíróság elé hamis vádakkal, például Nürnbergben" - zárta beszédét.
Az utána következő Toroczkai Lászlót beszédében kitért arra, hogy Kövér László utasítására nem léphetett be a Parlamentbe, ahol a koronát akarta megmutatni a horvát vendégeknek. Azon is felháborodott, hogy bíróság elé állították Képíró Sándort, és hogy "az élőhalott Horn Gyulát" az adófizetők pénzén ápolják. Beszéde végén az usztasákkal példálózott.

Toroczkai László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése