2010. november 11., csütörtök

Könyveket adományozott a HVIM, a Balassi Bálint Nógrád Megyei könyvtár részére

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom salgótarjáni szervezete, Pongrátz Gergely Corvin köz 1956 című nagy sikerű könyvének két példányát adományozta, a Balassi Bálint Nógrád Megyei könyvtár részére. 

A könyveket Molnár Éva, az intézmény igazgatója vette át Balázs Gábortól a HVIM helyi vezetőjétől. A könyvek jövő héttől kölcsönözhetőek. 

Pongrátz Gergely az 1956-os budapesti forradalom és szabadságharc talán legemblematikusabb személyisége. A résztvevő-szemtanú hitelességével, élvezetes stílusban ír a pesti utcán megvívott győztes forradalomról és annak háttéreseményeiről.

A győztes forradalmat követő szabadságharc során megszervezte az egyik legjelentősebb ellenállási központ, a Corvin-köz fegyveres védelmét. A Corvin közben vele harcolt öt fiútestvére is. A forradalom leverését követően Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban élt emigrációban.1991-ben tért haza, s itthon élt egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig. 2003. október 23-án, a Jobbik zászlóbontásán Gergő bácsi saját kezűleg adott át egy 56-os, lyukas zászlót, avval az üzenettel: "Tietek a jövő!"

Gergő bácsi Kiskunmajsa mellett, Maris-pusztán, 1999-ben, saját erőből nyitotta meg az 56-os múzeumot, mely mindmáig az egyetlen 56-os múzeum az országban.

Corvin köz 1956 címmel írott könyve kerüli a fejtegetéséket, szigorúan az átélt eseményekre szorítkozik. Az olvasó a sok esetben hozzá hasonló „köznapi” szereplők révén hihetetlen közelségből szemlélheti és érezheti át a magyar történelem egyik legnagyobb, legdicsőbb és egyben legtragikusabb eseményét, mely, mint a későbbiekben kiderült, egyben a világtörténelemnek is kiemelkedő fordulópontja volt: kiderült, hogy mégsem legyőzhetetlen a hírhedt, hatalmas, vörös kommunista világbirodalom.

A visszaemlékezés először Chicagóban jelent meg 1982-ben, első hazai kiadása 1989-ben látott napvilágot Budapesten, mely hamar el is fogyott. 1992-ben újra kiadták a népszerű művet, s tizennyolc évet kellett várni, hogy egy lelkes és elkötelezett vállalkozó jóvoltából ismét a boltokba kerüljön az 1956-os forradalom legnagyszerűbb és leghitelesebb visszaemlékezése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése