2010. október 23., szombat

Radikalizmus Pásztón, Toroczkaival és Zagyvával

Zagyva György és Toroczkai László, a két hírhedt nemzeti radikális látogatott Pásztóra. Mint azt sejteni lehetett, sokan voltak rájuk kíváncsiak. Az előzetes jóslatok azonban nem váltak valóra, a szovjet emlékművet nem döntötték le, mint ahogy a helyi MSZ(M)P irodáját sem gyújtották fel.


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Nógrád megyei tagszervezeteinek meghívására érkezett Pásztóra Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, és Toroczkai László, a HVIM elnöke, a Csongrád megyei közgyűlés tagja. Gaudi-Nagy Tamás - bár sokan várták -, de sajnos az utolsó pillanatban jelezte, hogy bármennyire szeretne jönni, de sajnos őt most a politikai foglyok szabadonbocsátásáért tartandó éhségsztrájkkal kapcsolatos sajtómeghívások miatt nélkülözniük kell a rendezvényre kilátogatóknak.

A szovjet megszállók emléke Pásztón
A fórumnak otthont adó könyvtár meglátogatása előtt, Zagyva György és Toroczkai László egyenesen a pásztói Csillag térre mentek sajtótájékoztatót tartani. Ezen a helyen található a szovjet emlékmű, a Felszabadulás tér feliratú táblák szomszédságában. A diktatúra ideje alatt így nevezték a teret, s ez szerepel a buszmegállókban a mai napig, a helyiek tiltakozó akciói ellenére is.

Marx szelleme még ma is kísért a városban
Mint azt a pásztói Kürti Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja a sajtó megjelent képviselőinek a helyszínen elmondta; mivel a demokratikus tiltakozás széles tárházát kimerítették, ezért döntöttek úgy, hogy a nemzeti ellenállás prominens személyiségeihez fordulnak segítségért, remélve, hogy az ő közbenjárásukkal előrébb  tudják mozdítani a pásztói kommunista totemek, utcanévtáblák ügyét. Mint mondta, a szovjet emlékmű helyén szívesebben látnák a két kivégzett pásztói 56-os mártír kopjafáját.


Toroczkai László szomorúnak nevezte a pásztói állapotot, de azt is hozzátette, hogy sajnos ez nem egyedi eset, az ország ugyanis tele van bolsevik szörnyemlékekkel, melyre példaként a budapesti, Szabadság téri szovjet emlékművet hozta fel, mely ellen rengeteg tüntetést szerveztek Budaházy Györggyel. Jellemző erre a mai  ún. demokratikus berendezkedésre - mondta Toroczkai -, hogy az összes tüntetésük, tiltakozásuk, petíciójuk húsz évvel a rendszerváltásnak hazudott 1990-es átmenet óta mindenféle válasz nélkül maradt. Aztán 2006. szeptember 18-án, a TV ostrom éjszakáján egyetlenegy éjszaka el lehetett távolítani a szovjet címert arről a szörnyemlékműről. Különösen szomorú, hogy a TV ostrom utáni hetekben, hónapokban valahogy visszakúszott a vörös csillag a szabadság téri emlékműre, s azóta is ott díszeleg, függetlenül attól, hogy Orbán Viktor szerint itt forradalom történt idén. Szavazófülkékben végrehajtott forradalom, bár a történelem ilyen forradalmakról nem tud. Ezeket demokratikus választásoknak nevezik legföljebb, de nem forradalmaknak. Azt hiszem, hogy ez a pásztói állapot mindennél jobban szimbolizálja azt, hogy Magyarországon nem volt semmiféle forradalom, de nagyon nagy szükség lenne rá - foglalta össze Toroczkai.

A rendezvény sok érdeklődőt vonzott
Zagyva György kifejtette, hogy más településekhez hasonlóan Pásztó annyival szerencsésebb, hogy legalább az utcák neveit már megváltoztatták, de évek óta ennek ellenére láthatók a régi táblák. Zagyva szerint egy ekkora városnak ez nem jelenthet megoldhatatlan problémát, pusztán kis figyelmesség kellene, hogy a már megválasztott táblákat lecseréljék. Jellemző az országot irányító fideszesek arroganciájára, hogy mikor a fülükbe jutott ez a rendezvény, akkor a helyi Fidesz vezetés elérte azt, hogy sem az Echo TV, sem a HírTV ne jöjjön el erre a rendezvényre. Zagyva szerint a fideszesek ezeket az állapotokat szégyellik, de - mint mondta -szerencsére vannak Pásztón hazafiak.
Ezek után a sajtótájékoztatót addig hallgató vármegyésekkel,  illetve a Magyar Nemzeti Gárda megjelent tagjaival átnevezték a közeli Felszabadulás tér feliratú táblákat, mely után azokon az 56-OS VÉRTANÚK TERE felirat volt olvasható.


A sajtótájékoztató után a könyvtár felé vették az irányt, ahol már gyülekeztek az emberek.

A Teleki László Városi Könyvtárban egy salgótarjáni kislány Kiss Dénes Velünk vagy ellenünk, míg egy pásztói kisfiú Szentkúti Ferenc Hősköltemény egy ,,pesti srác"-ról című versét szavalta el, a teltházas közönség hangos tapsát kiváltva.

Ezt követően elsősorban a politikai foglyok melletti határozottabb kiállás szükségességéről, de emellett  a szavazófülkés forradalomról, valamint Dominique Strauss-Kahn (IMF) származásáról is szó esett.

A fórumon a vármegyések ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatnak leltárt készítenek a kommunista utcanevekről, és ha arra engedélyt kapnak, akkor azokat le is szerelik (mint az elhangzott, engedély nélkül is valószínűleg hasonló sors vár a pásztói Leninekre, Dimitrovokra, Marxokra és Mező Imrékre).

A rendezvény végén Zagyva György elmondta, hogy bár ezt a csatát a helyiek maguk is győzelemre tudják vinni, de azért ő biztos ami biztos alapon a Jobbik frakcióhoz fog fordulni, így a pásztóiak garantáltan nem maradnak magukra ebben a küzdelemben.

A fórum a Himnusz közös eléneklésével zárult.

A sajtótájékoztatóra meghívást kapott a két helyi televízió (!), a megyei lap, A Magyar Távirati Iroda, a HírTV, az Echo TV, mint ahogy a balliberális médiumok (TV2, ATV, Index, Hírszerző, Stop stb.) is. Sajnálatos módon, a radikális hírportálokon kívül egyedül a Szabadfilm Project munkatársai érezték fontosnak a megjelenést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése