2011. január 29., szombat

A Legbátrabb Város Ünnepe

A csehkiverés 92. évfordulóján emlékezett A Legbátrabb Város. Az ünnepélyen több helyi szervezet és politikai párt jelent meg, tette ”tiszteletét”. Mi is ott voltunk.


Január 19. Balassagyarmat ünnepelni készül. De valami nem stimmel! A város levegőjét érezhetően valami nyomja. Bár az ünnepség csupán 08:30 -kor kezdődik néhány emlékezni vágyó már a város történelmi utcáit rója. Szemfüles olvasóink jelezték, hogy a központban lévő Civitas Fortissima szobor talapzatán valaki már elhelyezett egy koszorút. Ha a szemlélődő megtekinti, meglepően olvashatja a rajta lévő nevet. Dr. Navracsics Tibor.

8:30 a Városi köztemető előtt vette kezdetét a ünnepi sorozat. Kopcsányi Ottó,a Szondy György Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója ünnepi gondolatai hangzottak el. Majd ezt követően 9 óra 30 perckor a balassagyarmati vasútállomáson gyűltek össze az emberk. Itt már nagyobb tömeg kerekedett, zászlók lobogtak, Hazafiak! Dr. Oravecz Lajosné, a KÁÁI Szabó Lőrinc Tagiskola intézményvezetője emlékezett a vasutasok bátorságára, hazafiasságukra, majd koszorúzás következett.


Eddig rendben is volnánk, de a feketeleves csak ezután jött. Tíz óra harminc perckor a városhazán lévő Civitas Fortissima emléktábla alatt, hatalmas tömeg gyűlt össze. Szintén szemfüles olvasóink nyomán jutott tudomásunkra, hogy a tömegben jószerivel találhatóak civil ruhás nyomozók. Akkor még nem tudtuk miért. Mint nem sokkal később kiderült itt van a félkarú rabló. Igen Szili Katalin is a soraink (bár nem a mi soraink) között található, ezért a felhajtás. A Himnusz közös eléneklése és éneklős-verselős műsorszám után Medvácz Lajos polgármester vérlázító szavai hangzottak el. Annak a városnak a polgármestere, amely város polgárai 92 éve fegyvert ragadtak a haza érdekében és magyarnak tartotta meg a várost, nem szégyellte károlyi mihályt békepárti politikusnak nevezni. Hallhatóan innen-onnan kisebb zúgolódások törtek fel fintorgások kíséretében. Az aki kiárulta a nemzetet, semmi szín alatt nem nevezhető békepártinak, de még magyarnak sem. De az aki ilyet állít az sem. Nem tudni, hogy csupán hiányos történelmi ismeretek hangzottak át a szavai mögül, vagy a félkarú rablónak és kíséretének akart tetszelegni a városatya. Ennek homályában folytatódott a rendezvény, melyet a koszorúk lehelyezése követett. Valamivel több, mint 30 szervezet, párt élt a megtiszteltetéssel. Bár jó néhány virágköltemény narancsban pompázott és az mszp és a munkáspárt személyiségzavarban szenvedő tagjai is előléptek, a Magyarok Világszövetségének két tagszervezete is képviseltette magát. Külön örömünkre szolgált, hogy a félkarú rabló és az őt kísérő bűnbanda után a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai helyezték le koszorújukat, és dörgölték az orruk alá- bizony a hazafiak itt is itt vannak!

Ezek után a Vármegyeháza dísztermében a városi önkormányzat ünnepi képviselő-testületi ülése és a díszpolgári cím, valamint a Pro Urbe-díjak átadása követte az eseményeket, míg a népes tömeg a csehkiverés történetét megörökítő múzeum gyűjteményét tekinthették meg a Madách Imre Filmszínházban. Az emlékhely létrehozásának ötlete Matúz Gábortól, A legbátrabb város című film rendezőjétől, származik. A Hősök Termének nevezett kiállítóhely anyagát a filmben használt katonaruhák, könyvek, dokumentumok képezik. A terem bejáratánál kihelyezett táblán az érdeklődők a hőstett történetét olvashatják magyar, angol, cseh, szlovák, és igen Cigány nyelven. O legmajtromalo foro - A Legbátrabb Város. Innen a cím.

Ugyan a kiállítás anyag rendkívül lebilincselő volt, szerencsékre nem találkoztunk legmajtromalo romanenca, bár éppen az lett volna a legfurcsább ha ilyen érdeklődőkkel ”gazdagodik” a nézőközönség.

Reméljük, hogy ez a város, a Legbátrabb Város tettének 93. évfordulójára méltóbbképpen és méltóbb emlékezőkkel emlékezhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése