2010. március 13., szombat

Beszámoló: I. Helytállás Emléktúrán a salgótarjáni HVIM

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Nógrád-Gömör szervezetei által szervezett emléktúra indulópontjához, a várhosszúréti templomhoz március 13-án délelőtt 9 óra tájban érkeztünk.


A csatamezőn hősi halált halt magyar honvédekre emlékezett a túra. A 143 magyar katona Várhosszúréten, a Szilicei-fennsík aljában alussza örök álmát, kopjafa emlékeztet rájuk a helyi temetőben. Néhány magyar katonasír a fennsíkon található, melyeket egy közeli magyar önkéntes civil gondoz rendszeresen, szeretettel s szakértelemmel. Ezen katonasírokat és a csaták közvetlen helyeit látogattuk meg az emléktúrán és emlékszalagjaikat elhelyezve leróttuk tiszteletüket a bátor helytállásért.


1944. decemberében s 1945. januárjában több mint egy hónapon át tartotta magát itt kétezer magyar honvéd s egy kis létszámú német alakulat a többszörös túlerőben lévő román és szovjet csapatokkal szemben. A több hullámban támadó ellenséget több alkalommal sikerült visszaverni a hősiesen küzdő magyar honvédeknek, s helytállásukkal biztosították a többi magyar s német seregtest visszavonulását a Sajó völgyében.


Felvidéki testvéreink már  érkezésünk előtt telefonon informáltak, hogy a tót rendőrség és titkosszolgálat nagy erőkkel van jelen a faluban. Érkezésünk után azonnal megkezdődött a zaklatásunk. Zászlót és egyéb transzparenst nem használhatunk,- közölték. Közben folyamatosan fotóztak és kameráztak minket. A templomkertben az elesett magyar katonák sírjánál elhelyeztünk egy nemzeti színű szalagot, és egy perces néma főhajtással róttuk le tiszteletünket. Közben az autóinkat és a hozzájuk tartozó rendszámokat egyesével lefotózták.


Elindultunk a túra indulópontjához, ahová természetesen több autóból álló díszkíséret kaptunk. A kb. 20-25 fő túrázóhoz csatlakozott két hívatlan vendég is,  vélhetően a tót  titkosszolgálat emberei. Egyikük kamerával rögzítette a 14-15 km-es túra minden részletét, másikuk fotózott és fülelt. A túrázók mögött öt méterre ballagva szépen kísértek végig a terepen, mikor pedig megálltunk egy-egy nevezetes emlékhelyen kamerával rögzítették az ott elhangzottakat, és a résztvevők arcait. Emellett  felvették még az elesett katonák sírkeresztjeit, névtábláit és az emlékükre elhelyezett rohamsisakokat, egyéb harci emléktárgyakat. Vármegyés testvéreink és jómagam is többször kérdőre vontuk őket, főleg a magyarul beszélő bajszos tótot, miért is csinálják ezt a piszkos munkát. Érdemleges választ persze nem kaptunk. Csak a munkánkat végezzük,- mondták. A magyarul beszélő tót bérencnek tudomására hoztuk, hogy őseink  egykoron az árulókat négyfelé szakítva végezték ki. Ő erre csak zavartan mosolyogni tudott.


A túrázok egyébként a megfigyelők jelenléte ellenére példamutatóan, bajtársasan és jó kedvvel teljesítették a távot. A túra végén kicsit magunkat is megviccelve 3-4 kilométeres kényszerkerülőt tettünk. A fizikailag kimerült tót pribékek ide már nem jöttek végig velünk, eltévedtek és rádión keresztül GPS segítségével vezették ki őket a sűrűből. A célhoz érkezve szintén több civil ruhás, feltehetően rendőr figyelt minket. Sofőrjeink elindultak a többi autóért. A visszaúton szirénázó rendőrautó állta útját a több autóból álló konvojnak, akikből csak a hozzánk tartozó gépjárműveket ellenőrizték, a többit szó nélkül elengedték. Hazafelé autónkat valószínűleg a határig követték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése